06-41218148

Je voelt het even niet meer. De energie, het leven, de leuke dingen, je onderneming en je passie. Je voelt je uitgeblust. Maar een doorzetter als jij gaat niet bij de pakken neer zitten. Jij gaat gewoon door. Je hebt immers niks om ontevreden over te zijn toch?

Herkenning

Allereerst is het belangrijk om de signalen te herkennen die aangeven dat het tijd is om even stil te staan. Om naar jezelf te kijken en te luisteren.

 • Je ziet op tegen dingen die je normaal gesproken geen moeite kosten.
 • Je raakt sneller geïrriteerd door mensen om je heen.
 • Je hebt minder zin om te sporten, gezond te eten of op tijd naar bed te gaan.
 • Je voelt spanning of pijn op je spieren of andere delen van het lichaam.
 • Je hebt minder energie om je taken te doen die je moet doen.
 • Je hebt een onbestemd gevoel in je.
 • Je piekert meer dan anders.

Natuurlijk hoef je ze niet allemaal te hebben. Maar grote kans dat jij er een aantal herkent. Als dat zo is dan is het belangrijk om het te erkennen.

Erkenning

Er is niks zo makkelijk om over je eigen issues heen te stappen. Gewoon weg stoppen wat je voelt. De oorzaak neerleggen bij gebeurtenissen of mensen om je heen.

 • Je kunt je schuldig voelen als je toegeeft dat het even niet zo lekker met je gaat.
 • Je kunt het onterecht vinden van jezelf omdat anderen het nog slechter hebben.
 • Je kunt vinden dat het nu even niet zo goed uit komt.
 • Je kunt jezelf een aansteller vinden.
 • Mensen in je omgeving zeggen tegen je dat je toch niks te klagen hebt.
 • Je bent bang als je stil gaat staan dat je dan helemaal niet meer vooruit komt.
 • Er is geen ruimte voor omdat je omgeving al je aandacht opeist.

Angst

Al deze gevoelens worden veroorzaakt door angst. Angst om afgewezen te worden door jezelf of door een ander. Angst om een beerput open te trekken die je liever dicht wilt houden. Angst om erachter te komen dat het nodig is om met iemand te praten. Of juist de angst dat het allemaal wel meevalt en het ‘zie je nou wel’ naar je hoofd geslingerd te krijgen. Angst is een natuurlijk onderdeel van het leven en noodzakelijk om te kunnen overleven. Een deel van jouw hersens wil jou beschermen voor mogelijk dreigend gevaar, waardoor jij mogelijk niet durft te veranderen  en in oude patronen blijft zitten. Deze zijn namelijk  bekend, makkelijk, kosten (tijdelijk) het minste energie en zijn ‘veilig’. Toch is het belangrijk om je gevoelens serieus te nemen en stil te staan. Te luisteren naar wat je lichaam je wilt vertellen. Er is namelijk altijd een reden voor als je je gewoon minder fijn voelt dan normaal.

Wat als je gewoon door gaat ?

Als je je uitgeblust voelt en gewoon doorgaat met je leven, je kop in het zand steekt kan het uitmonden in echte serieuze problemen. Uit ervaring weet ik wat er gebeurd als je niet toe staat aan jezelf om even stil te staan. Ik ben lange tijd doorgegaan terwijl alles in mij schreeuwde dat het zo niet langer kon. Mij was geleerd dat ik gewoon normaal moest doen, dan doe je al gek genoeg. En ook hard doorwerken, opgeven is geen optie en klagen doe je maar een andere keer. Dit, en andere oude patronen en gewoontes veroorzaakten dat ik in een burn-out terecht kwam. Dat ik letterlijk geen stap meer kon zetten. En dat mij de vraag werd gesteld; ´´Waarom heb je niet eerder aan de bel getrokken?´´ Die vraag ging ik mezelf ook stellen. Het antwoord liet even op zich wachten. Daarvoor moest ik eerst stil staan en toegeven dat het oké is om zwak te zijn. Dat ik niet sterk hoefde te zijn en dat mijn omgeving het best wel aan kon als ik even minder voor hun klaar zou staan. Dat zelfs ik, die toch alles goed voor elkaar had, een ander nodig had om bij mijn gevoel te komen. Om echt te luisteren naar wat erin mij speelde.

Opluchting

Wat me het meeste bij is gebleven in die tijd is de opluchting die ik voelde. Toen er eindelijk iemand was die begreep, herkende en erkende waar ik last van had. Die zonder oordeel naar me luisterde, me serieus nam en me geen probleem aan praatte. Die kon relativeren, mij inzichten en tips gaf. En waarbij ik ontdekte dat ik zelf verantwoordelijk was voor de keuzes die ik maakte. Ook de keus om door te gaan in plaats van pas op de plaats te nemen had ik zelf genomen. Oude patronen en mijn omgeving droegen daaraan bij. Maar ik was zelf degene die een beslissing kon nemen. Dus ook het besluit om stil te staan. En echt te werken aan mezelf. En even niet door te gaan. Ik kon immers niks anders, ik kon niet meer door.

Wat doet een coach?

Een coach is veel meer dan alleen maar iemand die naar je luistert. Het is een klankbord, een deskundige en een spiegel. En in mijn geval ben ik ook een therapeut. Ik heb in de afgelopen jaren een rij aan opleidingen gedaan zoals, professioneel coachen, coachen van werkstress, overspanning en burn-out, lifecoaching, Shiatsutherapie en ChristenCoaching en daarnaast zelf ervaren hoe het is om je uitgeblust te voelen. En daar vervolgens niet aan toe te geven. Mijn werkwijze gaat dieper, is vanuit deskundigheid en kennis en een persoonlijk verlangen om jou echt stil te laten staan, voordat je niet meer verder kan. Door verschillende methodes en technieken zul je zien dat er sneller resultaat zal zijn dan je verwacht. Mijn gedegen achtergrond maakt dat ik een volwaardig klankbord ben en jou kan laten zien welke volgende stap je mag nemen.

Gewoon doorgaan

Gewoon doorgaan is geen optie. Als je dat wel doet kan het chronische gezondheidsproblemen teweeg brengen en niet in de laatste plaats schadelijk zijn voor de relaties met je dierbaren,  jezelf en je sociale omgeving. Er kunnen zich angststoornissen ontwikkelen, problemen op je werk of in je onderneming, je lichaam kan allerlei mankementen krijgen die met een pilletje of een dagje vrij niet op te lossen zijn. En je gevoel van ongerustheid, minder energie, paniekaanvallen, futloosheid en schuldgevoel zal alleen maar erger worden of langer aanhouden.

Jouw keuze

Neem zelf de regie in handen en maak de keus om met mij of een andere coach in gesprek te gaan. Je bent niet gek als je een ander nodig hebt om alles weer even op de rit te krijgen. Je bent het jezelf verplicht om goed te zorgen voor je buitenkant maar ook voor je binnenkant. En jij en je omgeving verdienen het dat jij een fijner mens wordt. Als je wilt ontdekken of ik de persoon ben die jou verder kan helpen stuur dan een mail naar info@ppscoaching.nl

Het eerste gesprek is altijd gratis en zal je al eyeopeners en stof tot nadenken geven. Omdat jij het verdient om niet meer uitgeblust te zijn maar energievol het leven aan te kunnen.